PS Argentia Storage and HO

Public Storage Argentia Storage and HO - Featured-Image-1
Gradient
  • Client

    Public Storage Canada

  • Size

    129,625 sf

  • Completed

    2016

  • Location

    Mississauga, ON

  • Delivery Models

    Design/Build

  • Market

    Self-Storage

Public Storage Argentia Storage and HO - Intro-Image-3

Story

Maple Reinders was awarded the Design-Build contract which included the conversion of a single-storey warehouse and office building, into a two-storey self-storage facility totaling 129,625 square feet.

A new loading zone was constructed from the existing area and converted into a grade level ramp, complete with two overhead loading doors, a lobby, and dual elevators which provide access to the second level. The fire rated second floor assembly was constructed using structural steel, metal decking, and a concrete topping.

During the construction, Maple Reinders had the opportunity to provide value-added recommendations to the client. Firstly, due to poor soil bearing conditions and height restrictions associated with working inside an existing building, Maple Reinders suggested a Helical Pile foundation as support for the new second floor addition. Secondly, the installation of a TPO membrane retrofit over the existing built up roof assembly came with a 20-year warranty and saved the Owner thousands in replacement costs.

The large front area was converted into two spaces – a new Public Storage Corporate Office, and a customer Retail Office; each having a separate secured entrance. Exterior work included new perimeter fencing and an automatic entrance gate for security access control. Maple Reinders also remodel the existing building façade to mirror Public Storage’s corporate brand.

The facility is operated and monitored by a full security access system including keypads for the public entrances, and a keycard access system for the Corporate Office entrances. The main gate, and each locker are also equipped with security access systems.

In order to limit energy usage while the building is vacant, motion sensor lighting was installed throughout the facility. The facility is also equipped with LED lighting.

Previous Project

Picton Wastewater Treatment Plant

MR developed a design with five main components including preliminary treatment, septage receiving station, secondary treatment, tertiary treatment, and digested sludge dewatering (mechanical).

Next Project

Public Storage, Richmond Hill

The facility was built using the latest available technologies to ensure that it is ‘green compliant.’ All warehouse lighting is energy efficient and controlled by motion sensors.

Get Us Working for You

If you have a project youd like to speak to us about, or would like to learn more about our service capabilities, click the link below.

Form Template
Select a Form Template
Available fields in the selected template:
required field.
Invalid email format.
Some of the fields are not filled or invalid.
Templates Library
Loading, Please wait...
The Library cannot be open, please try it again later.