Somerset/Bridlewood LRT Station

Somerset/Bridlewood LRT Station - Somerset-Bridlewood-LRT-Station-feat
Gradient
  • Client

    City of Calgary / TPO

  • Size

    22,000 SF

  • Completed

    2004

  • Location

    Calgary, AB

  • Delivery Models

    Design/Bid/Build

  • Market

    Transportation

Somerset/Bridlewood LRT Station - Somerset-Bridlewood-LRT-Station-intro

Story

The extension of Calgary’s south Light Rapid Transit (LRT) line gives residents in the southwest and southeast communities easier access to the LRT and encourages transit use. It provides for faster, more direct trips for transit commuters and a more efficient feeder bus service.

As a component of the south line extension, Maple Reinders was awarded the contract to construct the new Somerset/Bridlewood station. With its distinct architecture, undulating roof-line and all-glass shelters, this station was a stand-out project for the City of Calgary.

The terminal station has a 17,000 SF centre-loading platform with heated enclosures, ticketing and tranSFer kiosks, and a 5,000 SF Enmax utility facility. Pedestrian links were included in the scope of work with at-grade crossing of both tracks to the south and at-grade crossing of the northbound track at the north end. Park ‘n Ride facilities with a capacity of approximately 900 stalls are located both east and west of the station.

Grey Container –  do not delete or move.

Somerset/Bridlewood LRT Station - Somerset-Bridlewood-LRT-Station-flex2
Somerset/Bridlewood LRT Station - Somerset-Bridlewood-LRT-Station-flex1-1

Previous Project

Focus on the Family Head Office

Maple Reinders engaged in an extensive Construction Management process with Focus on the Family, a not-for-profit organization, to construct a three-storey office building of 24,000 SF on top of 15,000 SF of enclosed parking structure.

Next Project

Toronto Transit Commission Car House Upgrades

The project awarded to Maple Reinders was part of a phased program to address operational improvements at both car houses. The work at Russell Carhouse consisted of a new wash-down pit to replace the existing hand-scrape and air-blast undercar cleaning system with a high-pressure water system.

Get Us Working for You

If you have a project youd like to speak to us about, or would like to learn more about our service capabilities, click the link below.

Form Template
Select a Form Template
Available fields in the selected template:
required field.
Invalid email format.
Some of the fields are not filled or invalid.
Templates Library
Loading, Please wait...
The Library cannot be open, please try it again later.